Kuten moniin vuosittaisiin juhliin, myös Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi vietettyyn pääsiäiseen kuuluu olennaisesti monia ruokia, joilla ei muina vuodenaikoina kovinkaan usein päästä herkuttelemaan. Juuri tällaisiin ruokiin sisältyykin useita lämpimiä muistoja perheen kesken vietetystä laatuajasta: moni saattaa muistaa koko suvun yhteiset pääsiäispäivälliset ja herkuista notkuvan pöydän huumaavan tuoksun. Pääsiäispöytään kuuluukin useita perinteisiä ja nykyään vähän uudempiakin, toinen toistaan herkullisempia ruokalajeja.

Pääsiäinen aloitetaan mehukkailla lampaankyljyksillä

Kun mietitään pääsiäispöydän pääruokapöytää, tulevat ensimmäisenä mieleen varmasti mehukkaat lampaankyljykset höystettynä makealla minttuhyytelöllä. Nämä tarjoillaan tietenkin yrteillä maustettuna ja herkullisilla uuniperunoilla. Karitsan kaveriksi sopii tietenkin täyteläinen punaviini, ja perheen pienimmille tummanpunainen marjamehu.

Myös kananmunat kuuluvat olennaisesti pääsiäispöytään, keitettynä tai paistettuna. Vinkki: paistetut kananmunat voi tehdä niin, että valuttaa munan kuoreen tehdystä pienestä reiästä pannulle. Tällöin jäljelle jääneen kuoren voi kätevästi antaa vaikkapa lapsille koristeltavaksi ja hyödyntää koriste-esineenä!

Raskaampien ruokien vastapainoksi pöytään voi tarjota raikasta ja kevyttä salaattia. Salaatissa vain taivas on rajana, ja siihen voi käyttää aimo annoksen luovuutta. Hyvä tapa on laittaa tarjolle vaikkapa salaattibaari, josta jokainen saa koottua itselleen mieluisan annoksen. Se voi sisältää vaikkapa rapsakkaa vihreää salaattia, kananmunan paloja, kurkkua, tomaattia, raejuustoa ja leivänpaloja.

Lisäksi pöytään kuuluvat voidellut tai oliiviöljyyn dipatut leivänpalat palan painikkeeksi. Tarjolle voi laittaa sekä tummaa että vaaleaa leipää, jotta jokainen saa annoksestaan mieluisan.

Pääsiäispöydässä laitetaan suut makiaksi

Maittavan ja täyteläisen pääruoan jälkeen koittaakin aika hemmotella itseään toinen toistaan ihanammilla, makeilla jälkiruoilla. Niitä riittää joka makuun, ja herkkuja on tarjolla niin perinteisessä kuin modernimmassakin muodossa. Pääasiassa makuskaalaa värittävät sitrushedelmien kirpeys. Toisaalta tämän vastapainona nähdään myös imellettyjä makuja sekä pehmeää suklaata.

Monen suosikki pääsiäisenä on valuttamalla tehty, kermainen ja sitruksinen rahkaherkku pasha. Tämä venäjältä kotoisin oleva herkku on helppo tehdä itse, tai vaihtoehtoisesti sen voi ostaa kotitekoisena myös pienyrittäjältä ja näin auttaa tätä maksamaan yrityslaina takaisin. Tämän vastapainona monelle maistuu imelletty mämmi: kerman ja sokerin kera tietenkin! Mämmi on perinteinen suomalainen ruoka, ja on kuulunut pääsiäispöytään ja vuosien ajan. Moni muistaa lapsuuden pääsiäiset juurikin mämmin mausta. Mämmiä taas tasapainottavat erilaiset pehmeät rahkat: pääsiäisenä rahkat maistuvat niin sitrushedelmien kuin makeidenkin hedelmien ja marjojen mauissa. Kunnianhimoisimmat vääntävät sitrusmaut moderniin juustokakkuun, joka on pääsiäispöydän kuningatar upeine koristeluineen.

Koko lysti koristellaan tietenkin pääsiäisen ykkössymbolilla: pääsiäismunilla. Tämä täyteläiset suklaiset munat kätkevät usein sisäänsä pienen yllätyksen, ja yllätysmunat ovatkin lasten pääsiäisen kohokohtia.

Pääsiäispöytä koristellaan juhlavasti

Tärkeä osa juhlallista pääsiäislounasta on tietenkin maistuvan ruoan ja mieluisan seuran lisäksi kaunis kattaus: pöytään katetaan kaunis pöytäliina, lautasliinat valitaan teeman mukaisiksi ja pöytää ehkäpä somistetaan myös koristetipuilla, pääsiäismunilla, pajunkissoilla tai muilla pääsiäisteemaisilla somistuksilla.

Olennaisesti pöytään kuuluvat myös pääsiäisajan tuoreet kukat: värikkäät tulppaanit tai aurinkoiset narsissit. Lisää vihreää koristeluun saa vaikkapa pääsiäishenkisten rairuoho-kippojen avulla, joita voi askarrella hyvissä ajoin ennen pääsiäistä ja ottaa vaikka lapsetkin touhuun mukaan. Kun kaikki tämä on kunnossa, juhlava ja tunnelmallinen pääsiäislounas saa alkaa ja yhdessä luodaan lämpimiä lapsuudenmuistoja kotona vietetyistä pääsiäislounaista perheen pienimmille.