Välimeren ruokavalio tunnetaan maailmanlaajuisesti yhtenä kaikkein terveellisimmistä ruokavalioista. Ruokavalio on myös valittu osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa, jossa määritelmään on sisällytetty myös ruokakulttuurin yhteisöllisyys.

Välimeren ruokavaliota noudatetaan yleisesti Välimeren maissa, etenkin Italiassa ja Kreikassa. Eri maiden väliset ruokakulttuurit poikkeavat kuitenkin toisistaan, joten yhtä selkeää määritelmää ruokavaliolle ei ole olemassa. Esimerkiksi Italiassa nautitaan nykyään runsaasti usein durumvehnästä valmistettua pastaa, kun taas puolestaan Kreikassa syödään paljon sokeria sisältäviä makeita ruokia. Yleensä perinteisen Välimeren ruokavalion katsotaan sisältävän kuitenkin runsaasti oliiviöljyä, kalaa, täysviljatuotteita, vihanneksia ja kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Lihan ja maitotuotteiden käyttö on vähäistä, ja vaikka aterian yhteydessä nautitaan usein punaviiniä, alkoholin käyttö on suhteellisesti vähäistä.

Sydänystävällinen ruokavalio

Välimeren ruokavalio käsitteenä syntyi sydän- ja verisuonisairauksia ja ruokavalion yhteyksiä selvittäneestä tutkimuksesta, joka tunnetaan nimellä Seven Country Study. Tutkijat havaitsivat, että Välimeren maissa sydän- ja verisuonisairauksien sairastaminen oli määrällisesti huomattavasti vähäisempää. Näiden tulosten arvioitiin selittyvän erilaisilla rasvan kulutustottumuksilla. Välimeren maissa suosittiin oliiviöljyä sekä kalaa, kun taas esimerkiksi Suomessa käytettiin runsaasti eläinperäisiä rasvoja.

Välimeren ruokavalion uskotaan nykyään suojaavan tehokkaasti sydän- ja verisuonitaudeilta. Tyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävät tuotteet sekä monityydyttymättömiä omega3-rasvahappoja sisältävät rasvaiset kalat ovat terveyden kannalta suotuisia vaihtoehtoja. Omega-3-rasvahapot vähentävät sydänkohtauksia, korkeaa verenpainetta, aivohalvauksia ja voivat ehkäistä eri syöpiä ja neurologisia sairauksia. Tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältä oliivioöljy puolestaan vähentää tulehduksia ja näin osaltaan auttaa ehkäisemään sydänsairauksia, diabetesta ja useita autoimmuunisairauksia.

Painonhallinta

Vaikka Välimeren ruokavalio sisältääkin runsaasti rasvaa, tutkimusten mukaan ruokavalio voi auttaa painonpudotuksessa vähärasvaista ruokavaliota tehokkaammin. Rasvan määrää rajoittaviin tai kokonaan kieltäviin dieetteihin verrattuna Välimeren ruokavalion rasvanlähteet, kuten pähkinät ja oliiviöljy, auttavat säilyttämään kylläisyyden tunteen pidempään.

Energiatiheydeltään alhaiset vihannekset, kasvikset ja hedelmät ovat tunnetusti laihduttajan parhaita ystäviä. Välimeren ruokavaliossa näitä nautitaan runsaasti. Painonpudotuksessa Välimeren ruokavalio on erinomainen työkalu, sillä kyseessä ei ole pikadieetti. Ruokavaliota noudattamalla voi tehdä monia, pysyviä muutoksia omaan ruokavalioon ja muuttaa ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan.