Suomessakin yksi tunnetuimmista laihduttajien suosimista erityisruokavalioista on vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka tunnetaan myös yleisesti nimellä karppaus. Termi on johdettu englanninkielisestä nimityksestä ”low carb”.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja ketoosi

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa nimensä mukaisesti rajoitetaan hiilihydraattien määrää ja päivittäiset enimmäissuositukset vaihtelevat alle 20 grammasta noin 100 grammaan. Karppaaja välttää runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältäviä ruoka-aineita ja ruokavaliossa suositaan täysrasvaisia, jalostamattomia ruokia sekä vähähiilihydraattisia kasviksia.

Maailmanlaajuisesti kenties tunnetuin vähähiilihydraattinen ruokavalio on yhdysvaltalaisen lääkärin, Robert Atkinsin, kehittämä Atkinsin dieetti. Aktinsin dieetti on myös yksi tunnetuimmista ketogeenisistä dieeteistä, joissa pyritään saavuttamaan ketoositila. Ketoosin tavoitteena on siirtyä elimistön energiantuotannossa hiilihydraateista rasvapainoitteiseen, laihtumista edistävään energiantuotantoon. Hiilihydraatin saannin ollessa alhainen, ketoainepitoisuus nousee ja elimistön energia-aineenvaihdunta käyttää hyväkseen enemmän rasvavarastoja. Ketoosin syvyys on suoraan verrattavissa syötyjen hiilihydraattien määrään, ollen sitä syvempi mitä vähemmän hiilihydraatteja nautitaan.

Ruokavalion koostumus

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta joko vähennetään tai jätetään kokonaan pois runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältävät ruoat, kuten peruna, riisi, pasta ja viljatuotteet. Nämä korvataan kasviksilla ja luonnollisilla rasvoilla. Perinteisesti laihduttajien suosimia kevyttuotteita tulisi välttää, sillä nämä sisältävät usein paljon sokeria ja erilaisia lisäaineita. Hedelmiä nautitaan kohtuudella ja näistä suositaan vähäsokerisimpia vaihtoehtoja, kuten omenoita.

Ruokavaliossa suositellaan nautittavaksi etenkin:

  • maanpäällisiä kasviksia (pinaatti, parsa, sienet, kaalit, tomaatti, avokado jne)
  • rasvaisia maitotuotteita (voi, kerma, juusto)
  • lihaa, kalaa, munia
  • pähkinöitä ja marjoja