Kasvisruokavalion noudattaminen perustuu yleisimmin uskonnollisiin, ravitsemuksellisiin tai aatteellisiin, kuten eettisiin syihin. Toisaalta kyseessä voi olla myös yksinkertaisesti omat makumieltymykset. Uskonnoista mm. buddhalaisuudessa ja taolaisuudessa noudatetaan kasvisruokavaliota.

Kasvisruokavaliota on erilaisia ja ruokavaliosta riippuen on tärkeää huomioida riittävä ravintoaineiden saanti. Ohessa on esiteltynä lyhyesti erilaisia kasvisruokavaliota, sekä mitä näitä noudattavan tulisi huomioida, jotta ravinnonsaanti on riittävän monipuolista.

Laktovegetaarinen ruokavalio eli ”vegetarismi”

Kasvisruokavalioista yleisin on myös vegetarismina tunnettu laktovegetaarinen ruokavalio. Kyseistä ruokavaliota noudattava käyttää kasvikunnan lisäksi myös maitotuotteita. Ruokavalion kokoaminen ravitsemuksellisesti tasapainoiseksi ja monipuoliseksi on erittäin helppoa. Liha, kala ja kananmuna korvataan maitotuotteilla ja proteiinipitoisilla kasviksilla, kuten pavuilla, soijalla, linsseillä ja herneillä.

Tärkeää on kiinnittää hieman huomiota maitotuotteiden laatuun. Ruokavalion sisältäessä runsaasti rasvaisia maitotuotteita, kuten juustoja, myös tyydyttyneiden rasvahappojen eli ns. “kovien rasvojen” saanti on runsasta.

Lakto-ovovegetaarinen ruokavalio

Paljon laktovegetaarista ruokavaliota muistuttava lakto-ovovegetaarinen ruokavalio on niinikään helposti koottavissa. Ainoana erona perinteiseen vegetarismiin on kananmunien sisällyttäminen ruokavalioon. Ruokavalion kokoaminen toteutuu muuten noudattaen samoja periaatteita laktovegetaarisen ruokavalion kanssa.

Kananmunan terveysvaikutuksista on kiistelty pitkään johtuen erityisesti sen sisältämästä korkeasta kolesterolipitoisuudesta. Tuoreimpien ravitsemussuositusten mukaan kananmunia voi turvallisesti nauttia kahdesta kolmeen kappaleeseen viikossa. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti rasvaa, jolta voi halutessaan välttyä jättämällä keltuaisen pois aterialta. Esimerkiksi Suomen Sydänliitto ohjeistaa riskiryhmään kuuluvia toimimaan kyseisellä tavalla.

Pescovegetaarinen ruokavalio

Pescovegetaristi nauttii kasviskunnan tuotteiden lisäksi eläinkunnan tuotteista kalaa, kananmunia ja maitovalmisteita. Ruokavalio on oikein koottuna ravitsemuksellisesti laadukas, sillä se sisältää runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja (ns. ”hyviä rasvoja”), mikäli kalaa syödään säännöllisesti. Vastaavasti myös proteiinin saanti on yleensä turvattu.

Lihan puuttuminen ruokavaliosta voi aiheuttaa raudan puutetta, sillä liha on erinomainen hemiraudan lähde. Hemirauta imeytyy kasvisperäisten tuotteiden sisältämää rautaa paremmin, sillä se on orgaanisessa muodossa. Kasviskunnan tuotteista runsaasti rautaa saa mm. pinaatista, nokkosesta ja linsseistä.

Vegaaniruokavalio

Vegaanit noudattavan täysin kasvikunnan tuotteista koostuvaa ruokavaliota. Oikein ja huolellisesti suunniteltuna vegaaniruokavalio on terveellinen. Erityistä huomiota tulee kuitenkin kiinnittää B12-vitamiinin ja D-vitamiinin saantiin. B12-vitamiinin ainoa varsinainen lähde on eläinkunnan tuotteissa, joita vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan. Tästä johtuen tarpeellista voi olla sisällyttää ruokavalioon B12-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita (esimerkiksi kasvimaidot) tai apteekista saatavia lisäravinteita.

Riittävän proteiininsaannin voi turvata nauttimalla riittävän runsaasti ja monipuolisesti viljatuotteita, kasviksia ja palkokasveja. Eläinproteiiniin verrattuna kasviproteiini imeytyy huonommin elimistöön, mutta välttämättömien aminohappojen tarve on mahdollista täyttää myös vegaaniruokavaliossa.

Muiden kasvisruokavalioiden tapaan on myös syytä turvata raudan saanti. Kasviperäinen rauta imeytyy hyvin, kun ruokavaliossa käytetään runsaasti C-vitamiinia sisältäviä kasviksia ja hedelmiä sekä kokojyväviljaa. Erinomaisia raudan lähteitä ovat pavut, pinaatti, pähkinät ja siemenet.