Erityisruokavaliota noudattava rajoittaa yhtä tai mahdollisesti useampaa ruoan raaka-ainetta terveydellisistä. elämänkatsomuksellisista tai eettisistä syistä. Erityisruokavaliota noudattavan pitää olla huolellinen, jotta ruokavalio säilyy monipuolisena ja ruokailija saa ravinnosta kaikki tarvitsemansa suojaravintoaineet. Erilaisia erityisruokavalioita katsellessa voidaan todeta, että aivan kuten kunnon klapisäkki sisältöineen auttaa pysymään lämpimänä, niin myös oikein koottu ruokavalio auttaa pysymään terveenä. Erityisruokavalioita on olemassa monenlaisia ja esittelemme tässä artikkelissa niistä yleisimmät.
Erityisruokavalioita ovat: kolesteroliton, laktoositon, gluteeniton, vegaaninen, laktovegetaarinen, lakto-ovo-vegetaarinen, munaton, maidoton, rasvaton,
vähärasvainen ja runsaskuituinen. Syitä siihen, miksi henkilö noudattaa erityisruokavaliota voi olla useita, mutta tärkeimpiä ovat allergiat ja erilaiset sairaudet tai niiden ehkäisy.
Erityisruokavaliot
Kokonaisuutena erikoisruokavaliot jaetaan maailmanlaajuisesti seuraaviin ryhmiin: terveysruokavalio, laktoositon ruokavalio, gluteeniton ruokavalio,
diabetestä sairastavan ruokavalio, keliakiaa sairastavan ruokavalio ja erilaiset
uskonnolliset ruokavaliot. Halal ja Košer -ruokavaliot toimivat esimerkkeinä uskonnollisista ruoka-valioista.
Uskonnolliset ruokavaliot:
- Halal
Halal-ruokavalio tarkoittaa islamin uskonnollisten sääntöjen mukaisesti valmistettua ruokaa, jota muslimit käyttävät ravinnokseen. Ruoanlaittoon kelpaava liha pitää olla teurastettu samalla tavoin, kuten perinteiset juutalaiset ja muslimit teurastavat. Koneen avulla teurastettua lihaa kutsutaan haram-lihaksi.
- Košer
Košer- ruokavaliota käyttävät jakavat käyttämänsä ruoka-aineet Tooran lakien mukaan kolmeen pääryhmään:
– basari pääryhmään: basari eli lihatuotteet mukaan lukien lintujen liha
– chalavi eli maitotuotteet
– pareve eli neutraalit tuotteet, kuten hedelmät, kasvikset, munat, kala ja hunaja.
Kasvisruokavaliot:
- Veganismi
Veganismi on elämäntapa, johon kuuluu kaikkien eläinperäisten tuotteiden välttely. Kasvisruoan lisäksi vegaani ei käytä milloinkaan eläinkokeiden avulla testattua kosmetiikkaa tai pesuaineita.
- Lakto-Ovo-Vegetarismi
Lakto-Ovo-Vegetaristit syövät pääosin pelkkää kasvisruokaa, mutta juustoa ja kananmunia. Kala, liha, kana, riista tai äyriäiset eivät luonnollisestikaan kuulu kyseiseen ruokavalioon.
- Fruitarismi
Fruitaristi syö siemeniä, palkokasveja ja hedelmiä, kuten mangoa, avokadoa,
appelsiinia, meloneita, marjoja, tomaattia, kurkkua, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, idätettyjä papuja ja palkokasveja.
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot:
- Pellinki-dieetti (Antti Heikkilä)
- Kwasniewskin ruokavalio
Kwasniewskin ruokavalio on lääkäri Jan Kwaśniewskin luoma vähähiilihydraattinen ja korkearasvainen ruokavalio. Ruokavaliosta käytetään kansainvälisesti myös nimitystä optimaalinen ruokavalio, jonka tavoitteena on kohentaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Ruokavaliossa suositellaan erityisesti rasvaisia juustoja, kermaa, munankeltuaista, luuydintä, sianlihaa ja sisäelimiä.
- Montignacin dieetti
- LCHF (Low Carb, High Fat)
Ketogeeniset ruokavaliot:
- Hiilihydraatiton ruokavalio
- Atkinsin dieetti
Atkinsin dieetti on viime vuosina ollut suosittu ruokavalio kaikkialla maailmassa. Atkinsin dieetti on melkein kaikkien tuntema vähähiilihydraattisuuteen perustuva ruokavalio ja tunnetuin ketogeenisistä dieeteistä. Ruokavalion nimi tulee yhdysvaltalaisen lääketieteen tohtori Robert Atkinsin nimestä, joka suunnitteli kyseisen ruokavalion.
Atkinsin dieetin aloitus tapahtuu kahden viikon mittaisen induktioajan kuluessa, jolloin hiilihydraattien saanti rajoitetaan päivittäin alle 20 grammaan ketoositilan saavuttamiseksi. Kahden viikon ajanjakson jälkeen noudatettua hiilihydraattien määrää nostetaan vähitellen, kunnes sopiva taso löydetään. Proteiineja, ja etenkin rasvoja käytetään suhteellisen runsaasti elimistön tarvitseman kylläisyyden saavuttamiseksi.
Robert Atkins noudatti itse kyseistä ruokavaliota ja hänen ruokavaliollaan on kannattajia ympäri maailman. Ruokavalion vaikutus pohjautuu Atkinsin mukaan sellaiseen tosiasiaan, että jokaisella ketoosissa olevalla ihmisellä veren insuliinitaso pysyy matalana, minkä vaikutuksesta keho alkaa käyttää energiakseen omia varastoituneina olevia rasvoja.
- H-limit (Aki Loikkanen)
Hiilihydraattitietoiset ruokavaliot:
- Zone-dieetti
- South Beach -dieetti
South Beach -dieetti on yhdysvaltalaisen kardiologi Arthur Agatstonin kehittämä ruokavalio. Siinä suositaan proteiineja, hitaita hiilihydraatteja ja tyydyttymättömiä rasvoja, ja rajoitetaan nopeita hiilihydraatteja ja tyydyttyneitä rasvoja. Kokonaiskalorimäärä pidetään etenkin aloitusvaiheessa pienenä