Superfoodeista puhutaan paljon, mutta tiesitkö, mitä termillä oikeastaan tarkoitetaan? Superfoodina pidetään sellaisia ruokia, joista saa jo pieniä määriä syömällä runsaasti hyötyä. Usein superfood sisältää paljon antioksidantteja ja vitamiineja. Tiesitkö, että suomalaisista metsistä löytyy monia upeita superfoodeja tukemaan hyvinvointiasi? Ellet vielä tiennyt, kannattaa lähteä metsään tutustumaan sen upeisiin antimiin!
Mustikka
Mustikat ovat monen suosikkisuperfoodia! Ne maistuvat hyviltä, ovat monikäyttöisiä ja sisältävät hyviä fenolisia yhdisteitä sekä E- ja C-vitamiinia. Luonnonmustikassa on moninkertaisesti hyviä ominaisuuksia viljeltyihin pensasmustikoihin verrattuna, joten metsäretki mustikkametsään kannattaa!
Mustikka on kanervakasvi, joka viihtyy kosteissa metsissä, kuten tuoreessa kangasmetsässä. Mustikan kukinta tapahtuu touko-heinäkuussa ja sen marjat alkavat kypsyä heinäkuussa. Mustikkametsään ei siis kannata lähteä ennen heinäkuun puoltaväliä. Mustikkakausi jatkuu Suomessa syyskuun alkupuolelle.
Mustikat kannattaa poimia poutaisella säällä aamukasteen haihduttua, sillä kuivina kerätyt mustikat säilyvät huomattavasti paremmin kuin kosteina kerätyt marjat. Kuivina kerättyjen mustikoiden joukkoon tarttuu lisäksi vähemmän roskia, joten marjojen puhdistaminen on myöhemmin helpompaa. Jos mustikat kerätään sateisena aikana, voi niissä olla jopa bakteeri- tai sienitauteja.
Tyrni
Tyrni on erittäin terveellinen superfood, sillä se sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja. Erityisen paljon tyrnissä on C-vitamiinia. Lisäksi siitä saa runsain mitoin monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä flavoideja. Tyrni kuuluu hopeapensaskasveihin ja se on yksi maailman terveellisimmistä supermarjoista ja sitä voidaankin pitää suoranaisena terveyspommina. Luonnonvarainen tyrni elää Suomessa Pohjanlahden rannikkoalueella Tornioon saakka sekä Ahvenanmaalla. Sitä voidaan myös istuttaa kotipuutarhoihin I-VII-vyöhykkeillä.
Puolukka
Puolukkaa pidetään suomalaisten metsien tärkeimpänä luonnonmarjana. Siitä saa runsaasti hiven- ja kivennäisaineita, minkä lisäksi se sisältää fenolisia yhdisteitä ja flavonoideja. Puolukka kuuluu kanervakasveihin ja kypsiä marjoja voi kerätä syyskuussa. Marjanpoimuri on kätevä työväline puolukan nopeaan keräämiseen ja marjasiivilä marjojen kätevään puhdistamiseen. Puolukkaa voi kerätä vielä yöpakkasten aikaankin ja itse asiassa puolukan maku jopa paranee yöpakkasten aikaan. Puolukkaa on mahdollista myös istuttaa ja kasvattaa vaikkapa omassa puutarhassa. Kasvattaminen onnistuu siemenistukkaista, pistokkaista tai taimista. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon puolukan tarvitsemat kasvuolosuhteet, jotta istutettu puolukka tuottaisi odotettua satoa.