Aamiaisen sanotaan usein olevan päivän tärkein ateria. Aamulla nautittu, tai ei-nautittu, ateria vaikuttaa koko päivään. Hyvin nautittu aamiainen auttaa säilyttämään verensokerin tasaisena, joka puolestaan pitää mieleen virkeänä ja auttaa ehkäisemään mahdollista napostelua päivän aikana.

Perinteiset aamupalat vaihtelevat eri maiden välillä. Esimerkiksi hotelleissa aamiainen voidaan jaotella sisällön perusteella kotimaiseen, englantilaiseen tai amerikkalaiseen aamiaiseen.

Suomalainen aamiainen

Perinteiseen suomalaiseen aamiaiseen kuuluu leipää, leikkeleitä, juustoa, puuroa, hedelmiä tai marjoja ja jogurttia. Aamiaisen yhteydessä ruokajuomana käytetään yleensä teetä, kahvia, maitoa tai tuoremehua.

Suomessa aamiaiseen käytetään vähän aikaa. Tyypillisesti aamupalaksi valikoituukin nopeasti nautittavaa ruokaa.

Englantilainen aamiainen

Englantilainen aamiainen on tärkeä osa brittiläistä ruokaperinnettä. Perinteinen, aito englantilainen aamiainen sisältää viisi eri ruokalajia:

  • Lasillinen appelsiinimehua tai greipin puolikas maustettuna sokerilla
  • Kaurapuuroa tai vaihtoehtoisesti maissihiutaleita
  • Munia ja pekonia, sekä erilaisia lisäkkeitä – esimerkiksi grillatut tomaatit, sienet tai makkarat
  • Kalaa tai lihaa – esimerkiksi savusilliä tai kalasta ja riisistä valmistettua curryruokaa, kedgereetä
  • Paahtoleipä marmeladilla tai hillolla

Lisäksi perinteisesti nautitaan papuja, joita voidaan syödä paahtoleivän päällä tai lihan lisäkkeenä. Aamiaisella juodaan usein kahvin sijaan teetä.

Amerikkalainen aamiainen

Perinteinen amerikkalainen aamiainen on tuhti. Se voi sisältää munia, pekonia, kinkkua, makkaraa, muroja ja kahvia sekä esimerkiksi amerikkalaisia pannukakkuja, jotka tyypillisesti nautitaan vaahterasiirapin kanssa. Aamiaisena voi olla myös tuorejuustolla täytetty bagel.