Asuntolaina on yksi elämämme suurimmista lainoista. Asuntolaina voi olla asuinpaikasta ja ostettavasta asuinkohteesta riippuen jopa useamman sadan tuhannen euron arvoinen laina, jota lyhennetään kymmenien vuosien ajan pois. Koska kyseessä on niin suuri ja merkittävä laina, on tärkeää, että sen hakemista harkitaan tarkkaan. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä asuntolainan suhteen onkin se, kuinka paljon lainaa kannattaa ottaa.

Paljonko asuntolainaa kannattaa ottaa?

Aivan ensimmäisenä on hyvä pitää mielessä, että se, kuinka paljon asuntolainaa kannattaa hakea, riippuu aina siitä, kuinka paljon ostettava kohde maksaa. Pääkaupunkiseudulla asuntolainan määrä on siis luonnollisesti suurempi kuin vaikkapa pienemmillä paikkakunnilla Pohjois-Suomessa, koska asunnot maksavat huomattavasti enemmän pääkaupunkiseudulla. Asuntolainan määrään vaikuttavat merkittävästi myös se, millaista asuntoa ollaan ostamassa, minä vuonna asunto on rakennettu, milloin se on kunnostettu tai milloin siihen on tehty putkiremontti.

Ostettavan kohteen hinnan lisäksi on äärimmäisen tärkeää pohtia tarkkaan, kuinka suuren lainan on valmis itse ottamaan. On täysin eri asia, paljonko lainaa pankki on valmis myöntämään kuin se, paljonko sitä on valmis itse ottamaan. Tietysti on tärkeää, että lainasumma on riittävän suuri juuri sellaisen asunnon ostamiseen, jonka itse haluaa, mutta asuntolainan hakemisessa kannattaa kiinnittää huomiota myös omaan maksukykyyn ja siihen, kuinka suuria summia lainaa on mahdollista lyhentää ja kuinka pitkään.

Edullisin asuntolaina kilpailuttamalla

Laina-aika ja lainasumma on siis aina sovitettava yhteen mahdollisimman hyvin. Vaikka asuntolainan korkotaso on yleisesti ottaen hyvin edullinen, pitkä laina-aika kasvattaa aina lainakuluja. Asuntolainan hakemisessa onkin tärkeää verrata mahdollisimman montaa eri lainatarjouksia toisiinsa, jolloin edullisin asuntolaina löytyy varmemmin.

Lainojen kilpailutus on mahdollista myös silloin, kun sinulla on jo asuntolainaa. Tässä tapauksessa kilpailutat uudet lainatarjoukset ja edullisemman lainan löytyessä siirrät vanhan asuntolainasi kyseiseen pankkiin. Koska kyseessä on merkittävä lainasumma, pienenkin murto-osan säästäminen lainan korkoprosentissa voi merkitä säästöä satojen tai jopa tuhansien eurojen edestä.

Lainasummalla ja laina-ajalla on merkitystä

Lainasummaa ja laina-aikaa arvioitaessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että lainan lyhennykset eivät saa olla liian pieniä eivätkä liian suuria. Lainaa on luonnollisesti helppo lyhentää mahdollisimman pienissä erissä, mutta tämä kasvattaa puolestaan laina-aikaa ja tätä myötä myös lainakuluja.

Lainaa ei tulisi myöskään pyrkiä lyhentämään liian suurissa erissä lainakuluissa säästämiseksi, sillä lyhennysten jälkeen rahaa tulee jäädä muuhunkin elämiseen, eli ennen kaikkea ruokaan, laskujen maksamiseen ja muihin pakollisiin menoihin. Tavallisen elämän tulisi jatkua mahdollisimman normaalisti myös laina-aikana, sillä asuntolainan lyhentäminen tapahtuu useiden vuosien ajan, eikä tällöin elämää pitäisi joutua laittamaan stop-tilaan.

Hae siis sen kokoista asuntolainaa, jonka lyhennysten ohella pääset esimerkiksi käymään silloin tällöin ravintolassa tai elokuvissa sekä jatkamaan yleisesti ottaen normaalia elämää. Kilpailuttamalla asuntolainat varmistat, että löydät itsellesi markkinoiden edullisimmalla korolla varustetun asuntolainan, jossa on mahdollisimman alhaiset kokonaiskustannukset. Tällä tapaa pystyt hemmottelemaan itseäsi ja läheisiäsi vähintäänkin hyvällä ruoalla ja juomalla!