Monille ihmisille päätös terveellisen ruokavalion aloittamisesta on ajankohtainen viimeistään silloin, kun terveys alkaa reistailemaan. Osalla perusteet ovat jo hallussa. Heille suurin haaste on kamppailu houkutuksia vastaan. Osalla taas ei ole ideaa, mitä terveellinen ruokavalio käytännössä tarkoittaa ja mihin se perustuu. Nykyään oikean tiedon löytäminen onkin haasteellista, sillä TV, lehdet ja internet pursuavat päivittäin uusimpia havaintoja siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Yhtenä päivänä tietty ruoka-aine nostetaan jalustalle, toisena päivänä kenenkään ei tulisi käyttää sitä terveyshaittojen vuoksi. Terveellisen ruokavalion noudattaminen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa, miltä se saadaan kuulostamaan. Lyhyesti ilmaistuna kaikki lähtee liikkeelle ruuan määrästä säännöllisyydestä ja laadusta.

Muutos alkaa päätöksestä

Ensimmäinen askel kohti terveellisempää ruokavaliota on päätös ottaa haaste vastaan. Ruokavalion muutokset on hyvä aloittaa kaikessa rauhassa, ja siksi monille kesä on loistava mahdollisuus miettiä suhdettaan ruokaan. Kaikki lähtee tietenkin liikkeelle kiinnostuksesta omasta hyvinvoinnista. Säännölliset ruokavälit pitävät nälän kurissa. Päivän aikana on hyvä syödä aamupala, lounas ja päivällinen. Aterioiden väli tulee olla suhteellisen tasainen, ja ruokaa tulisi syödä tarpeeksi, mutta ei liikaa. Tarvittaessa voi haukata pientä välipalaa, jos ei pysty odottamaan ruokailuun saakka. Suklaapatukat ja makeiset kannattaa kuitenkin unohtaa. Hyvänä nyrkkisääntönä on lopettaa ruokailu, kun tuntee itsensä kylläiseksi. Ruuan laatuun ja monipuolisuuteen kannattaa panostaa. Aterian tulisi sisältää tarpeeksi vihanneksia, kuituja, mineraaleja, vitamiineja ja proteiininlähteen. Pastan voi vaihtaa täysjyvään ja vaalean leivän ruisleipään. Rasvaiset ruuat ja makeiset on hyvä jättää taka-alalle. Paras juoma janoon on vesi.

Liikunta terveellisen ruokavalion tukena

Terveellinen ruokavalio on yksi terveyden kokonaisvaltaisista kulmakivistä, mutta lisukkeeksi on myös hyvä olla jokin liikunnallinen harrastus ylläpitämässä terveellisiä elämäntapoja kaikessa kokonaisuudessaan. Ruokavalion monipuolisuudella on suuri rooli liikuntaa harrastaessa, koska jos keholla ei ole tarpeeksi energiaa suorituksiin, alkaa harjoittelukin takkuilla. Nykyään tarjolla on mitä erilaisempia liikuntamuotoja, ja jokaiselle löytyy varmasti se mieluisin, joka sopii parhaiten omiin mieltymyksiin. Kuntosali, tanssi, uinti, palloilulajit ja jooga ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Mikäli haluaa päästä helpommalla ja todennäköisesti myös halvemmalla, on lenkkeily oiva liikuntamuoto tasapainottamaan liikunnan ja terveellisen ruokavalion yhdistelmää. Jos liikunta on viime aikoina jäänyt vähemmälle, kannattaa lenkkeily aloittaa kevyesti, etteivät paikat kipeydy saman tien ja siitä syystä intokin lopahda puolitiehen. sopivat kengät tuovat lisäpuhtia lenkkeilyyn eli niihin kannattaa surutta panostaa. Täytynee vielä muistuttaa, ettei täydellä mahalla heti ruokailun jälkeen kannata suunnata lenkkipolulle.